dinsdag 23 maart 2021 De UniPartners visie van Brigitte Vercauteren
Brigitte Vercauteren

UniPartners Group wordt geleid door mensen met visie en ambitie. Hoe kijken ze de toekomst tegemoet? Wat is er nodig om het verschil te blijven maken? Hoe willen ze het bedrijf verder brengen en hun team, hun collega’s, hun klanten daarin meenemen? In dit interview duiken we in het hoofd van Brigitte Vercauteren en gaan we samen op zoek naar de persoonlijke visie en missie van Brigitte.

 

Je bio tekent je toekomst. 

Iedereen draagt iets mee, bij mij is dat niet anders. Mijn verleden heeft me geleerd, gevormd en heeft me gebracht waar ik nu sta.  

Ik ben geboren en getogen in Grimbergen in een traditioneel gezin. Als jongste van 3 kinderen heb ik mijn mannetje leren staan bij 2 broers. Tussen mijn 20 en 30 jaar is er veel gebeurd.  Getrouwd, gescheiden, mijn zieke moeder verzorgd tot op haar sterfbed én tegelijkertijd een eigen zaak gestart in IT-detachering in het ouderlijk huis.   

Door perikelen met mijn vader ben ik na het overlijden van mijn moeder met mijn zaak moeten verhuizen. Een moeilijke periode die me heeft getekend. 

 

Mensen maken je bedrijf. 

Ik werkte op mijn eentje een mooie zaak uit met een 30tal freelancers en een 10tal consultants vast op de payroll. Na een tweede mislukt huwelijk en problemen met mijn gezondheid voelde ik dat ik het niet meer alleen wilde doen. Ik had nood aan samenwerking, collega’s rondom mij. Zo kwam ik in contact met Walter. Hij droeg met UniPartners dezelfde waarden en normen hoog in het vaandel. Mensen centraal zetten vond ik ook terug in de aanpak bij UniPartners.   

Mensen maken je bedrijf. Bij UniPartners staan medewerkers op de eerst rij: ze mogen er zelf hun projecten kiezen en worden gestimuleerd in hun verdere ontwikkeling. Zo wordt er tot op vandaag heel wat geïnvesteerd in opleidingen. 

De 'ik' mag niet centraal staan, de sterkte zit in de 'wij'.

Samenwerken geeft nieuwe inzichten. 

Het vroeg voor mezelf een hele aanpassing om één van de managers bij UniPartners te zijn. Je komt terecht in een structuur waar je niet alleen meer de beslissingen neemt. Maar het werkte vooral ook verrijkend. Zo word ik nu meer uitgedaagd met ideeën van anderen, om samen tot een consensus te komen. Dat advies geef ik ook altijd mee naar de consultants. Iedereen mag en moet gaan voor zijn visie, zijn mening. Hoe je iets overbrengt, iets zegt, is minstens zo belangrijk. Communicatie is key. Net door in dialoog te gaan met anderen krijg je nieuwe inzichten. Begrip is daarbij een belangrijk factor. De ‘ik’ mag niet centraal staan, de sterkte zit in de ‘wij’: hoe kunnen wij elkaar versterken?  Empathisch meekijken met de andere, begrip tonen en dan toevoegen vanuit de eigen bril. 

 

Een ‘bevriend leider’. 

Wie ik ben als leider? Ik ben totaal geen autoritair type. Ik stel me vooral op als vriend. Ik geef graag vrijheid en ben meegaand. Misschien moet ik het vriend zijn af en toe wat meer ombuigen tot koning worden. Door wat meer op mijn strepen te gaan staan. Zeker als het aankomt op bepaalde regels die ik gerespecteerd wil zien.

In mijn leiderschap wil ik vooral staan voor authenticiteit en positiviteit. Ik hou van authentieke mensen. Ik walg van fake mensen. Ik word wild van onrechtvaardigheid. Dat kan me zo boos maken. Spijtig genoeg kom je dat in onze sector nog vaak tegen. Wegkapen van mensen of wegkapen van projecten door mensen die nog niet onder contract stonden, ik vind het vreselijk. Ik heb er vaak tegen gevochten in mijn eigen zaak.  Da’s ook de reden dat we bij UniPartners Finance niet meer voor freelancers kiezen.   

Met de juiste drive en ingesteldheid geraak je ver.

Desmond Tutu, mijn voorbeeld. 

Ook al ben ik zelf geen aanhanger van een religieuze strekking, toch kijk ik op naar deze man. Wat een topkerel als mens, zo joy-full, aangenaam en open minded. Hij heeft ook de nobelprijs voor de vrede gekregen. Telkens als ik die mens zie, krijg ik instant een smile op mijn gezicht. Wat zou de wereld er mooier uitzien als we zijn voorbeeld als mens zouden volgen. 

Ook zijn pad intrigeert me. Het inspireert me hoe je met weinig bagage toch grootste dingen kan doen. Met de juiste drive en ingesteldheid geraak je ver. 

 

Iedereen kan het, je moet het willen. 

Dat heb ik zelf bewezen toen ik als jongvolwassen een zaak in korte tijd deed bloeien. Ik ben ook apetrots als mama als ik zie hoe mijn zoon voor het moeilijke pad koos en tegen alle adviezen van de school in toch voor het hogere diploma ging en er glansrijk in slaagde. Niet omdat hij moest noch om zich te bewijzen, wel omdat hij gedreven werd door zijn ambitie.  Een mooi diploma is meegenomen, maar volgens mij geen absolute must.  

Je persoonlijkheid en drive zijn de motoren om ver te komen. Als je echt iets wil, kan je dat, als je er maar voor gaat. Verschillende mooie voorbeelden hiervan zie ik ook bij onze consultants.   

 

UniPartners je tweede thuis maken, daar wil ik voor zorgen. 

Mijn droom als HR verantwoordelijke ligt in de ambitie om te groeien naar een groter team van 50 medewerkers bij UniPartners Finance. Het zou ons meer zuurstof geven (rentabiliteit). Het voorbije jaar was moeilijk. Ook omdat ik voelde dat er wat verbondenheid verloren ging. Net iets waar ik zelf heel veel belang aan hecht. 

Als ik dan toch hardop mag dromen dan zet ik deze belofte voorop “UniPartners, jouw tweede thuis”. Ik wil er alles aan doen om meer verbondenheid te creëren, een bedrijf waar mensen zich thuis voelen. Dat zijn we de voorbije periode wat kwijtgeraakt omdat teambuildings, drinks, personeelsfeest, BBQ allemaal in het water vielen. Bovendien is verbondenheid creëren in onze structuur, waar consultants bij klanten werken, sowieso een extra challenge. Het is en blijft een uitdaging om mensen aan boord te houden en de vinger aan de pols te houden. Met het verplicht telewerk, volg ik mensen op vanuit wat ze nodig hebben, ze zelf wensen. Ik wil er alles aan doen om mensen bij UniPartners een echt thuis gevoel te geven. Waar ze zichzelf mogen zijn. Waar iedereen zijn plek heeft.  

 

Betrokkenheid als grote motivator.

Ik ben ervan overtuigd dat als je mensen betrekt, je zo hun verantwoordelijkheidszin stimuleert en het engagement verhoogt. Er stromen dan meer ideeën door het bedrijf, er ontstaat co-creatie. Groepsdynamiek zorgt voor vooruitgang, evolutie. Met het verplichte thuiswerk is het nog belangrijker om regelmatig contact te houden, verbinding te maken. Interne cohesie is zo belangrijk.
Dat mis ik nu. Dat verlamt de participatieve manier van werken.   

 

Wat Corona me heeft bijgebracht. 

Corona heeft digitalisering in versnelling gebracht. Da’s een goede zaak. Het maakt de werking efficiënter. We zullen hierop bij UniPartners verder inzetten, want remote werken zal er niet meer uitgaan. Da’s goed, het zal bijdragen aan de werkbaarheid; niemand verliest graag tijd in de file. Het zal de work-life balance verbeteren. Ook bij opleidingen zullen we naar nieuwe opties kijken; remote of een combinatie on/offline. 

Als er één ding is dat ik zeker nog meer ben gaan appreciëren is hoe prachtig de natuur is in mijn eigen omgeving. Het geluk en de verwondering ligt in kleine dingen. Dat vergeten we soms.   

Een ander voornemen dat versterkt werd tijdens corona is het verleggen van je grenzen.

Oordeel niet te snel. Wat het ‘lijkt’ is het daarom niet.

Doe eens zot. 

Lef tonen en durven springen. Het boost je leven. 

Toen ik vorig jaar op vakantie voor een hangbrug stond over een ravijn dacht ik er eerst aan om terug te keren, de weg vooruit leek te eng.  Met de nodige moed, aanmoediging en begeleiding (én mijn ogen gesloten) ben ik er toch over gegaan. De kick die ik nadien gevoeld heb, de fierheid ‘yes I did it’ was zo groot. Je voelt je dan meer levend dan ooit. 

Ik geloof ook dat échte ontwikkeling ontstaat uit het doen en wat je eruit leert.  “Oordeel niet te snel. Wat het ‘lijkt’ is het daarom niet.” Een boodschap die ik zal blijven herhalen en waarin ik consultants vooral in uitdaag bij het voorstellen van een nieuw project: ga eerst in gesprek met de klant en oordeel dan.  

 

Stilstaan om vooruit te gaan? 

Dat moet je af en toe doen; een mens doet dat wellicht te weinig. Zoals ze bij kinderen zeggen dat het goed is dat ze zich even vervelen, daarna gaan ze eens zo creatief zijn in hun spel.  Ik doe dat in mijn infrarood-cabine met de radio op: alles op een rijtje zetten, mijn gedachten ordenen. 

Ook bij UniPartners doen we dat geregeld, even stilstaan bij concrete zaken.  

Stilstaan bij onze identiteit - wie zijn we? Waarin onderscheiden we ons? - moeten we blijven doen. In onze structuur is het niet makkelijk om een sterke cultuur te implementeren. Onze consultants zitten vooral bij klanten en ervaren vooral die hun cultuur. We moeten dus extra ons best doen.   

 

Kennis, ervaring en maturiteit 

De waarden en vaardigheden waarin we constant investeren bij UniPartners. Bij kennis gaat het niet enkel over de technische kennis die iemand heeft. De levenskennis, je mensenkennis is minstens zo belangrijk. Het komt ook samen met maturiteit. Bij consultancy gaat het over het kunnen meedenken met je klant. Met welk probleem kampt hij en wat zou de oplossing kunnen zijn. Het gaat over verantwoordelijkheid, ownership nemen in je rol.  Dat geldt voor elk profiel.