dinsdag 09 maart 2021 De UniPartners visie van Joeri De Meersman.
Joeri De Meersman - CFO UniPartners Group

UniPartners Group wordt geleid door mensen met visie en ambitie. Hoe kijken ze de toekomst tegemoet? Wat is er nodig om het verschil te blijven maken? Hoe willen ze het bedrijf verder brengen en hun team, hun collega’s, hun klanten daarin meenemen? In dit interview duiken we in het hoofd van Joeri De Meersman en gaan we samen op zoek naar de persoonlijke visie en missie van Joeri.

 

Samen bereik je meer.

Mijn leven is opgebouwd rond 3 belangrijke pijlers: familie, werk en sociaal leven. Ik vind het belangrijk om mijn energie en aandacht op elk van deze 3 dingen te richten. Een goede balans behouden is niet altijd makkelijk, maar alle 3 de pijlers heb ik nodig, ze voeden mij in wie ik ben en wil zijn.

Ik hou van samenwerken in groep, in team. Door samen te werken bereik je zoveel meer. Met een team van mensen geëngageerd samenwerken geeft me voldoening. Ik krijg er heel wat voor terug. De band die je opbouwt met gelijkgestemden, de inzichten die anderen je geven vanuit hun achtergrond, kennis en ervaring zijn zo verrijkend. Meer dan 20 jaar projecten realiseren via verschillende verenigingen en samenwerkingen heeft zeker bijgedragen tot wie ik nu ben.

Momenteel zet ik me met een groep vrienden in voor de ondersteuning van een sociaal doel. Zo’n organisaties hebben maar beperkte middelen. Ik besef heel goed dat onze bijdrage maar een druppel op de hete plaat is. Toch, alle beetjes helpen. Kleine dingen kunnen het verschil maken.

Vallen geeft je inzichten om het volgende keer anders aan te pakken.

Met vallen en opstaan.

Kansen krijgen is één ding, kansen nemen een ander. Ik vind het altijd jammer als mensen er niet voor gaan. Niet alles lukt altijd en is succesvol. Met vallen en opstaan, zo kijk ik ernaar. Vallen is nooit fijn. Dat doet pijn. Ik kan ervan meespreken, want ik heb zelf ‘flexibele’ botten, zo is al meermaals gebleken. Je kan er wel uit leren. Vallen geeft je inzichten om het volgende keer anders aan te pakken.

Je koers bijsturen is niet altijd evident maar soms nodig om terug vooruit te kunnen gaan.

Belangrijk is om je doel nooit uit het oog te verliezen. Er wordt gezegd ‘kijk verder dan je neus lang is’. Wel da’s hoe ik er ook over denk: behoud je focus en probeer het opnieuw. Niet opgeven. Vallen en terug opstaan. Enkel zo groei je.

Mijn ambitie ligt niet in een titel

Waar ik nu sta, was initieel niet mijn ambitie. Mijn groeipad heeft me wel tot hier gebracht. Ik ben bij UniPartners in 2009 begonnen vanuit mijn droom om als finance consultant te werken. Verschillende projecten mogen doen in diverse omgevingen. Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Het groeipad dat UniPartners me aangeboden heeft, heeft me geleid tot waar ik nu zit. Ik heb de verschillende kansen gegrepen: zo groeide ik van consultant door naar competence center coach, nam ik een tijdje HR verantwoordelijkheden op en help ik vandaag UniPartners vooruit vanuit mijn rol als CFO. Waar ik binnen 5 jaar sta? Ik zie mij verder groeien in de breedte (niet letterlijk te nemen). Ik droom ervan om UniPartners mee verder uit te bouwen tot een gezonde, grotere groep. Een bedrijf waar mensen naar opkijken, die het voorbeeld vormt binnen de sector. Ik werk graag aan en in groeibedrijven.

Alles gaat snel vooruit, de wereld verandert aan een snel tempo. Dat daagt ons uit als bedrijf. Dat daagt mij uit in mijn rol. Horizontaal groeien lijkt me dan ook minstens even boeiend als verticaal.  

Je zal me niet vaak in het midden van het veld zien, ik hou graag het overzicht vanop de zijlijn.

Liever coach dan leider

Ik stel mezelf niet direct voor als leider. Wellicht omdat ik het woord leider zelf een beladen woord vind. Het klinkt autoritair en dat wil ik niet zijn. Zeker in deze tijd is er een ander type van leiderschap nodig. Ik wil vooral mensen begeleiden op hun groeipad, hen coachen en inspireren vanuit mijn kennis en ervaringen.

Wie me kent zal het wellicht bevestigen: Ik ben geen tafelspringer. Ik ben eerder het rustige type die met een vleugje humor en een no-nonsense aanpak door het leven gaat. Ik ben wel een groepsmens: ik hou ervan om een groep bij elkaar te brengen, samen te zijn en samen te werken elk vanuit zijn eigen plek. Nieuwsgierig van aard, weet ik graag wat er speelt. Je zal me niet vaak in het midden van het veld zien, ik hou graag het overzicht vanop de zijlijn.

Coffee please!

Wat me energie geeft? Koffie! Het zwarte goud geeft me een boost. Maar ook de “koffiemomenten”. Wat gebeurt er aan het koffieapparaat? Of ‘s middags tijdens de lunch? Er ontstaat ‘small talk’, je hoort een verhaal, je luistert op een andere manier, er wordt even tijd genomen voor elkaar. Het zijn die spontane momenten die ik vooral mis in deze tijd van verplicht thuis werken. Je telefoon vastpakken voor zo’n verbindend gesprek is minder evident en is ook niet hetzelfde.

Versteld van de flexibiliteit en veerkracht

Als er iets is waar ik trots op ben is het wel hoe we samen de grootste verandering van de laatste tijd hebben vastgepakt. De flexibiliteit en veerkracht die corona van elk van ons vraagt is groot. Corona heeft zaken versneld. In de eerste maanden heb ik zelf ook 100% van thuis uit gewerkt. Ik mis het contact met de buitenwereld, het werkveld, de samenwerking, de sociale contacten aan de koffie. Na enkele maanden heb ik er dan ook bewust voor gekozen om toch af en toe “corona-proof” naar kantoor te gaan.

Met UniPartners zullen we evolueren naar een hybride manier van werken. Het samenkomen op het kantoor blijft hoe dan ook een belangrijke voorwaarde om als groep in verbinding te blijven en samen te gaan voor dezelfde groeidoelstelling.

Kennis, ervaring en maturiteit

De ambitie van elke consultant bij UniPartners moet stroken met deze 3 waarden: kennis, ervaring en maturiteit. Bij UniPartners faciliteren we je op deze 3 waarden omdat wij erin geloven dat de manier is om te groeien. Het is de combinatie die hier geldend is. Je kan denken als starter dat je heel wat kennis hebt opgebouwd in de opleiding die je volgde, maar daar heb je nog geen ervaring mee. En dan gaat het niet enkel over de inhoudelijke werkervaring. Vooral de levenservaring om je aan te passen aan andere bedrijfsculturen, je weg te vinden in verschillende structuren, da’s vooral de uitdaging die je hebt als consultant.

Heb je ‘t aanpassingsvermogen van een kameleon in je? Want daar gaat maturiteit voor mij over. Heb je voldoende zelfvertrouwen, een groot aanpassingsvermogen? Ben je ambitieus én leergierig? Het zijn de eigenschappen die mij hebben gebracht tot waar ik nu ben.

Zinvol kunnen bijdragen tot een beter, groter geheel maakt me trots én tegelijkertijd gretig om er te blijven voor gaan.

“Kijk eens over het muurtje” dat kan je volgens mij niet genoeg doen.

Zwarte zwaan

Ken je het boek geschreven door Nassim Nicholas Taleb? Het gaat over hoe je kritisch en alert moet blijven. Je ziet niet altijd wat er op je afkomt, denk maar aan Corona… daarom is het zo belangrijk vanuit verschillende brillen te blijven kijken, out-of-the box denken. Als directieteam hebben we snel beslissingen moeten nemen in de voorbije periode. Corona heeft heel wat veranderd of in versnelling gebracht. Door onze gezichtsvelden samen te voegen hadden we sneller een beter zicht over het geheel. Ik scherp mijn gezichtsveld graag aan met brillen van anderen. Een klankbord van buitenaf is soms erg nuttig om je scherp te houden. Bijvoorbeeld de steeds veranderende fiscaliteit is een zeer specifiek vakgebied, een wetgeving die in beweging blijft. Bij UniPartners doen we beroep op een gespecialiseerd kantoor, die me een extra bril geeft om de juiste beslissingen te nemen. Dat klankbord wil ik ook zijn voor anderen. Vanuit mijn kennis en ervaringen.  “Kijk eens over het muurtje” dat kan je volgens mij niet genoeg doen.