maandag 12 april 2021 De UniPartners visie van Monique Dewaele
Monique Dewaele

UniPartners wordt geleid door mensen met visie en ambitie. Hoe kijken ze de toekomst tegemoet? Wat is er nodig om het verschil te blijven maken? Hoe willen ze het bedrijf verder brengen en hun team, hun collega’s, hun klanten daarin meenemen? In dit interview duiken we in het hoofd van Monique Dewaele en gaan we samen op zoek naar de persoonlijke visie en missie van Monique.

De zee

Ik woon momenteel in Oostende en ben geboren in Veurne. Als kind kon je me elke dag aan de zee vinden tussen Koksijde en Oostduinkerke. Mijn jeugdherinneringen zijn dus gevuld met mooie zomers aan de kust. De zee is belangrijk voor mij, ik heb die nodig om tot rust te komen, eens goed uitwaaien kan deugd doen!

De UniPartners ‘Chemistry’

Mijn professioneel verhaal start vanaf de schoolbanken. Ik heb vroeger nog voor de klas gestaan in het onderwijs waar ik met veel plezier wiskunde, fysica en scheikunde gaf. Ik was echter niet benoemd, dus het was een periode van onzekerheid die me van de ene naar de andere school bracht. Eind jaren 80 kwam er door besparingen een eind aan mijn loopbaan als regentes. Ik heb toen besloten het roer om te gooien en een opleiding te volgen bij IBM als S/36 programmeur AS400. Bij veel IT’ers zie ik nu een glimlach, maar zo heb ik de eerste stappen in IT gezet en een nieuwe wereld ging voor me open. Een boeiende loopbaan als IT consultant bracht me bij UniPartners waar ik gedurende 10 jaar aan heel uitdagende en toffe projecten bij Pfizer mocht werken. Toen de Amerikaanse hoofdzetel van Pfizer besliste om over te stappen op SAP en alle lopende projecten stopte, kwam er ook een einde aan mijn project. Op dat ogenblik kreeg ik de kans om als salesverantwoordelijke mijn schouders mee onder het commerciële luik te zetten. Ik kan me, in mijn huidige rol, dus levendig inbeelden hoe consultants zich voelen wanneer ze op interview gaan, wanneer ze voor de eerste maal bij een nieuwe klant op project starten, met welke problemen je kan geconfronteerd worden en hoe je daarmee kan om gaan. Ik spreek uit consultancy ervaring.

Mocht ik morgen mijn carrière van begin af aan kunnen herbeginnen, zou ik dan iets anders aanpakken? Hoewel ik met veel plezier voor de klas stond, zou ik waarschijnlijk onmiddellijk voor de IT sector gekozen hebben in plaats van het onderwijs.

Je kan beslissen om verticaal te groeien en de lat steeds hoger te leggen, maar je kan ook sterker worden op jouw niveau en horizontaal groeien

Verbinding

Als sales director ben ik de contactpersoon tussen de klanten en onze consultants.  De aanvragen komen bij mij toe, en ik stel de consultants voor aan de klanten. Belangrijk is dat we de aanvraag altijd eerst afstemmen met onze consultants, zo hebben ze inspraak in hun carrière pad en in de keuze van mogelijk nieuwe projecten.

Ik zorg er ook voor dat we samen met de consultants de interviews voorbereiden. Zo gaan ze goed voorbereid op gesprek bij de klant. Een belangrijk aspect dat men nooit over het hoofd mag zien. Zelfs senior profielen kunnen hier en daar met de juiste begeleiding meer slaagkansen boeken om op project te gaan.

Mijn missie is vooral de consultants begeleiden in hun carrière, hen zien groeien van junior tot senior schept enorm veel voldoening, de juiste projecten aanbieden en hen volgen in hun groeipad. Je kan beslissen om verticaal te groeien en de lat steeds hoger te leggen, maar je kan ook sterker worden op jouw niveau en horizontaal groeien. Niet iedereen is weggelegd om leiding te nemen of heeft de ambitie om de lat steeds hoger te leggen. Dank zij de verschillende projecten die we aanbieden en de keuze van de projecten, kan de consultant zelf zijn of haar pad uitstippelen.

Kilometervreter

Ik werkte in de periode vóór UniPartners in een IT-bedrijf in Brugge als consultant. Dat ontwikkelde een softwarepakket dat bij diverse klanten werd geïnstalleerd. De meeste van onze klanten waren gevestigd in Antwerpen en Brussel. Kilometers vreten werd voor mij een gewoonte. Dat viel op zich wel mee wanneer ik buiten de spitsuren de baan op ging. Toen ik bij Pfizer werkte zat ik rond 5u30 al in de wagen om de files voor te zijn. Maar met de juiste muziek op, zijn die trajecten een plezier. Ik heb die tijd in de wagen ook nodig om even alles op een rijtje te kunnen zetten. Ik hecht er belang aan dat onze consultants eveneens de mogelijkheid hebben om met flexibele uren te kunnen werken. Dat is een steevaste vraag van mij aan onze partners.

Blijven bewegen

In beweging blijven is op professioneel vlak onmisbaar. Het is van essentieel belang om leer- en groeimogelijkheden te blijven bieden en om zo de medewerkers te blijven motiveren. Onze competence centers zorgen hiervoor. Ik begeleid de competence center coaches, volg op dat er voldoende opleidingen worden georganiseerd, en dat de halfjaarlijkse functioneringsgesprekken worden afgenomen. Het vraagt van hen veel energie, wetende dat ze zelf op project zitten, en een groot deel van hun coaching werk na de werkuren gebeurt. Ik ben er om ze mee te ondersteunen en te motiveren en ik apprecieer hun inzet!

Vooruit kijken, eventjes doorbijten. Ik trok me op aan mijn collega’s. Samen staan we sterk als groep.

Professionele doelen

2020 was zoals voor velen een zeer hard jaar. Vooral voor onze Finance afdeling. De algemene onzekerheid in combinatie met technische werkloosheid heeft er zwaar ingehakt, maar met de juiste motivatie en volharding zagen we de situatie na enkele zware maanden wel geleidelijk normaliseren. Wanneer ik terugblik op 2020 heb ik bewondering voor de manier waarop UniPartners kan omgaan met crisissituaties. Vooral positief blijven. Het is een moeilijke periode maar samen gaan we er door. Vooruit kijken, eventjes doorbijten. Ik trok me op aan mijn collega’s. Samen staan we sterk als groep. 2021 heeft wat mij betreft als hoofddoel om de Finance afdeling weer volledig op de rails en op koerssnelheid te krijgen.

Waarden die matchen

Eerlijkheid en wederzijds respect zijn voor mij de belangrijkste waarden die je kan nastreven. Ik heb een hekel aan oneerlijkheid of respectloosheid. Eerlijkheid en respect kan je terugvinden in de maturiteit. Zich niet vastpinnen aan pietluttige details maar eerder kijken naar de grote waarden. Leren afstand nemen van een probleem. Bekijk het eens vanop afstand en hoe ga je daar mee om?

Wanneer we met een sollicitant aan tafel zitten gaan we steeds na of er een echte match is met UniPartners. Niet alleen de klik met onze kernwaarden – kennis, ervaring en maturiteit – moet er zijn, maar ook de nodige soft skills. Het is moeilijk uit te leggen maar we voelen meteen aan of iemand wel of niet bij UniPartners past. Iemand kan de perfecte kwalificaties hebben om de job uit te voeren, maar wanneer de match met UniPartners er niet is, gaat het niet werken. Noem het een soort ‘buikgevoel’ dat door de jaren sterk getraind is. Bij mij primeert dat UniPartners buikgevoel boven een persoonlijkheidstest.

Je ervaart meer interactie en spontaniteit wanneer de schermen letterlijk en figuurlijk wegvallen

Positieve energie

Een goed gesprek met een medewerker of een sollicitant kan mij enorm veel energie geven. Het is belangrijk om tijd te nemen en te luisteren naar je medewerkers. Al doen we nu alles zo veel mogelijk digitaal, merk ik wel dat de beste gesprekken face to face plaatsvinden. Je ervaart meer interactie en spontaniteit wanneer de schermen letterlijk en figuurlijk wegvallen.

Advies voor de startende consultant

Tracht van je werk je hobby te maken en zorg dat je een job uitoefent die je graag doet. Leg de lat voor jezelf ook niet onrealistisch hoog.  Grijp de groeikansen die je op je pad tegen komt en werk geleidelijk aan naar je doelstellingen toe. Maak geen te grote sprongen die jezelf onder hoge druk zetten. Beklim de ladder op jouw tempo, het ligt volledig in jouw handen.