Finance consultant Wouter

Werken bij UniPartners: CoCeCo Finance Wouter

wo, 08/24/2022 - 13:52

Wouter werkt al 7 jaar bij UniPartners als consultant in finance.  Enkele maanden geleden werd hij gevraagd om de rol van competence center coach (coceco) op zich te nemen. Een vraag waarover hij geen 2 seconden moest nadenken. Voor hij aan zijn nieuwe rol als coach begint, gingen wij in gesprek met hem over zijn passies en drijfveren en wat hij wil verwezelijken als coach. 

Mensen geven mij zuurstof. 

Wie mij kent, weet dat ik een sociaal en extravert persoon ben. Ik heb graag mensen rondom mij.  Met mensen in gesprek gaan of gewoonweg een leuk babbeltje maken, dat geeft me energie.  

De magie van Disney doet beleven en dromen 

Ieder jaar opnieuw gaan we met Kerstmis naar Disneyland Parijs. Mijn jeugdigheid komt in Disneyland terug naar boven door de vele attracties en mooie sprookjes. Ik ga helemaal op in de magie en de beleving.  Mijn ouders hebben er altijd voor gezorgd dat ik niets te kort kwam en een zorgeloze jeugd heb mogen beleven, en dat wil ik ook voor mijn kinderen meegeven. Het delen van verwondering, het samen beleven vind ik zo belangrijk. Daarom mogen mijn kinderen elke keer ook een vriendje mee uitnodigen op ons jaarlijks reisje. 

Ik steek het niet onder stoelen of banken.  Ik ben een grote fan van de magische wereld van Disney. Het staat dan ook op mijn bucketlist om samen met mijn familie naar Amerika te reizen en Disney World te bezoeken.  Mijn favoriete film of figuur?  Da’s zonder twijfel Frozen waarbij Olaf, het grappige en hartverwarmende sneeuwmannetje, mijn favoriete personage is.  

“Some people are worth melting for” - by Olaf 

Wouter, de Olaf van UniPartners? 

Ik ga ondertussen mijn 8e werkjaar bij UniPartners in.  De tijd vliegt wanneer je mag doen wat je graag doet. Ik durf te stellen dat ik een sterke aanwinst ben voor UniPartners en dat ik mensen er (t)rotsvast van kan overtuigen waarom ze moeten kiezen voor een job in consultancy en al zeker bij UniPartners. Het leuke aan consultancy werk vind ik dat ik constant aan het bijleren ben en er is een grote werkzekerheid. Ik ben nog altijd heel content met mijn beslissing destijds om bij UniPartners aan de slag te gaan. 

UniPartners is ook het geschikte bedrijf voor mij.  Het is misschien een kleine vis in de grote consultancy-wereld, maar het heeft zoveel te bieden. En dat is een boodschap die ik wil verkondigen aan buitenstaanders. Bij UniPartners kies je zelf je projecten terwijl je bij andere, grote consultancy bedrijven (zeker binnen finance) vaak niet te kiezen hebt. 

Hier zetten ze in op de ontwikkeling en begeleiding van mensen. Er worden heel wat opleidingen in huis aangeboden. Iedereen is er super vriendelijk en ze zijn erg begaan met hun consultants. Je voelt dat de staf zich constant afvraagt, “Oké wat kunnen we nog doen zodat onze consultants zich nog beter voelen?” en dat vind ik heel waardevol. 

In verbinding en betrokken 

Ik had de vraag om coach van het competence center (coceco) te worden niet zien aankomen omdat ik er altijd vanuit ging dat een coceco jaren ervaring moest hebben en omdat ik weet dat er nog andere consultants zijn met veel meer ervaring dan ik. Ik was verrast en voelde me heel vereerd. 

Wat mij het meeste aanspreekt in de rol van coceco zijn de functioneringsgesprekken met de collega’s, dat wil ik zo graag doen. Connecteren met je collega’s vind ik heel belangrijk en daar wil ik als coceco echt volop op inzetten. Consultants zitten vaak verspreid over verschillende projecten en hebben daardoor weinig contact met UniPartners.  Op geregelde basis een gesprek aanknopen met collega-consultants kan zo waardevol zijn en die verbondenheid is echt belangrijk. 

De eerste stap als coach is sowieso luisteren naar mijn collega-consultants. Ik wil dat ze weten dat ze er niet alleen voor staan en dat ik actief meezoek naar oplossingen. Wat zou ik fier zijn als ik binnen enkele jaren terugblik en kan stellen dat ik heb gezorgd voor meer verbondenheid en betrokkenheid tussen de collega’s.   

Een tweede belangrijk aspect van coach zijn, zijn natuurlijk de opleidingen. Als coceco’s voeden we de ontwikkeling van onze collega’s en gaan we op zoek naar gepaste opleidingen. Ik wil voor iedere consultant de gepaste opleiding organiseren, zodat iedereen kan groeien in de richting die hij of zij wil.  

Levenslang leren 

Als mens en als professional is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Stilstaan is achteruitgaan. Zo ben ik zelf ook nog bezig met een extra masteropleiding in Bedrijfskunde aan de VUB.  Ik zit al langer in de finance wereld en blijf me als expert verdiepen in specifieke financiële kennis. In deze opleiding verruim ik mijn blik en leer ik ook over topics als IT, HR en Marketing in een bedrijf.  

Het is belangrijk om als consultant leergierig te zijn want als je niet leergierig bent, ga je geen kennis en ervaring op doen. Je moet als consultant ook sterk in je schoenen staan en goed je eigen grenzen bewaken. Het kan soms erg druk zijn op project en dan moet je echt nee kunnen zeggen. Ik heb ja gezegd op mijn extra rol als coach maar heb wel meteen aangegeven dat ik me nu vooral wil focussen op mijn project en dat ik me er volledig voor kan smijten in 2023. 

"De aanhouder wint!” 

We kunnen er niet omheen dat onze cultuur, de samenhorigheid en verbondenheid, rake klappen heeft gekregen. De mensen werken vaker thuis uit en komen minder snel naar kantoor op project of naar UniPartners. Vroeger was er altijd echt veel volk met de opleidingen en veel ambiance tijdens de pauzes maar dat is de laatste tijd wat minder. Ik wil graag dat groepsgevoel terug aanwakkeren maar besef dat dat tijd zal vragen. 

Een ander doel waar ik graag mee naartoe werk is de groei in aantal collega consultants. Geen makkelijke opdracht gezien onder andere de war for talent.  Maar ik blijf erin geloven dat de mensgerichte aanpak van UniPartners ons het verst zal brengen om onze doelen te behalen. 

De kracht van passie en waardering 

Voor UniPartners heb ik jaren voor een ander bedrijf gewerkt en zij gingen herstructureren. Ik was daar financieel directeur en heb die volledige herstructurering mee uitgewerkt. Na die herstructurering was er mij een plaats beloofd en toen dat achteraf niet het geval bleek, heb ik mijn ontslag gekregen. Dat heeft me erg geraakt. Het deed me even wankelen. 

Maar ik ben blijven geloven in mijn kunde en heb mijn passie gevolgd. Door als consultant te werken, kon ik mijn expertise en passie inzetten en zo meerwaarde creëren. Ik ben best trots als klanten bellen om te vragen of ik niet terugkom. Ik floreer wanneer mijn werk wordt geapprecieerd en ik kan echt iets betekenen voor een bedrijf. Mijn grootste sterkte is denk ik mijn maturiteit en mijn passie voor de job. Ik doe mijn werk heel graag, ik ben leergierig en dat merken de klanten ook wel. Die erkenning geeft zoveel goesting om het beste van jezelf te blijven geven. 

02 feb 2023

Als bedrijf verzamel en verwerk je elke dag enorme hoeveelheden gegevens.

02 feb 2023

Bij UniPartners zijn we continu op zoek naar gemotiveerde consultants.

13 dec 2022

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, afgekort PSKW, heeft een…

24 aug 2022

Wouter werkt al 7 jaar bij UniPartners als consultant in finance.  Enkele maanden geleden werd…

20 jun 2022

Enkele maanden geleden verwelkomden we Bart De Herdt bij UniPartners als HR manager binnen de…

02 jun 2022

In 2018 startte Wim als consultant Full-Stack Web Developer bij UniPartners. Deeltijds werkt hij…