HR Manager Finance

Werken bij UniPartners: HR Manager Finance Bart De Herdt

lun, 06/20/2022 - 13:49

Enkele maanden geleden verwelkomden we Bart De Herdt bij UniPartners als HR manager binnen de pijler Finance Consultancy. Nieuwsgierig als we zijn, gingen we in gesprek om meer te weten komen over verhaal en de dromen van Bart. 

Bart is gehuwd met Eva, samen hebben ze 2 volwassen zonen van 26j en 19j, Lode en Bo.

Na 29 jaar bij dezelfde werkgever in de retail, waarvan 12 jaar als HR verantwoordelijke, duwde Bart vorig jaar enkele maanden bewust de ‘pauze’knop in. Eind december startte hij met veel goesting bij UniPartners.

Je bio tekent je toekomst.

Ik groeide op in een traditioneel, katholiek gezin als oudste van 4 kinderen. Als puber heb ik heel wat gesloten deuren moeten openbreken. Ik heb heel veel plezier gehad in mijn jeugd, maar ik ben ook vaak in conflict geweest met mijn ouders. Op café gaan of uitgaan stond niet in hun woordenboek. Met als gevolg slechte resultaten op school. Maar op 18 jaar ben ik eruit geraakt; wellicht door een goed vriendinnetje tegen te komen. PMS raadde me een humane richting aan. En dat advies heb ik gevolgd. Ik ging eerst voor sociaal assistent/personeelswerk als studierichting op de hogeschool. Nadien koos ik samen met enkele kameraden om nog Pol&Soc (politieke en sociale wetenschappen) te gaan volgen op de universiteit.

Na mijn studies volgde mijn fantastische legerdienst. Ik weet het, dat hoor je niet vaak iemand zeggen…maar ik heb écht heel mooie herinneringen aan die tijd. Wat een ervaring.

Ik stelde me kandidaat als Reserve Officier bij de luchtmacht, een opleiding van 4 maanden. Een zware opleiding, heel veel moeten studeren en afgezien van de fysieke proeven. Na 4 maanden kreeg ik de verantwoordelijkheid over een peloton van 24 soldaten en dat op mijn 24 jaar. Wat heb ik daar veel geleerd!

Leiding nemen is niet altijd makkelijk.

Op een gegeven moment hadden de militairen er niet beter gevonden om met wat legerjeeps (met wapens in; weliswaar niet geladen) ‘s nachts op café te gaan. Op het moment dat je beseft dat ze je te grazen hebben genomen en dat je verantwoordelijk gesteld wordt voor iets waar je geen controle meer over hebt, dan breekt het koud zweet uit. Op dat moment moet je streng optreden als leider. Nu zou ik het misschien anders aanpakken dan toen. Het is me door de mannen lang verweten gebleven dat ze serieus gestraft geweest zijn (ze mochten in het weekend niet naar huis).

Wij hebben zorg te dragen voor mensen.

De mening van een andere leren kennen, geeft nieuwe inzichten. Met respect omgaan met elkaar, vind ik een basiswaarde. Ieder heeft recht op zijn mening. Als je de mening van de andere partij niet wil leren kennen, kan je niet tot een goede samenwerking komen. Mensen laten groeien vanuit hun waarden en perspectief, daar zit zoveel meer win in. Maar dat vraagt een inspanning van jezelf om je te durven verplaatsen in de ander zijn schoenen.

Ik ben ervan overtuigd dat je mensen sterker maakt als je hen tools aanreikt om zelf aan de slag te gaan, en niet door zelf de oplossing te geven.  Als leider of manager heb je een voorbeeldrol. Ik hecht zelf veel belang aan oprechtheid, authenticiteit. Da’s de enige manier om met mensen te verbinden, te connecteren. Ik vind het mijn rol om - samen met de andere managers - zorg te dragen voor onze collega’s. Begrip te tonen en er te zijn voor mensen.  We moeten gevers zijn, perspectief bieden.  Zo heb ik de dagdagelijkse gewoonte om collega’s te vragen hoe het met hen gaat, hoe het thuis loopt.

Hard voor de feiten, zacht voor de mens

In een zakelijke context moet je hard zijn voor de feiten en zacht voor de mensen. Doelen zijn er om te halen, cijfers en budgetten zijn sturende feiten die je niet kan negeren. Wanneer je streng bent voor de inhoud dan onstaan er interessante discussies… Je werkt met mensen, je hebt rekening te houden met gevoelens. Wat er zich thuis afspeelt, heeft sowieso zijn weerslag op het werk.

Kennis, Ervaring en Maturiteit

Bij UniPartners is er veel kennis en ervaring in huis. We hebben een ongelooflijk team van hoger opgeleide mensen. Daar kijk ik met veel respect naar. Maar de social skills van onze consultants zijn minstens even belangrijk.

Naast kennis en ervaring is maturiteit, één van de belangrijke waarden bij UniPartner.  En da’s voor mij niet gelinkt aan leeftijd.  Het heeft alles te maken met je sociale vaardigheden: hoe assertief je bent, zelfredzaam, hoe je je grenzen weet te af te bakenen, hoe je correct feedback geeft.

Bijleren blijft belangrijk.

Niet dat ik graag boeken lees, maar ik doe het wel om bij te leren. Zeker als ik vind dat ik iets beter had kunnen aanpakken, ga ik op zoek naar hoe het anders kan.  Wat je leest moet je verwerken en je gaat erover nadenken om dan toe te passen en te verdiepen. 

Als er één boek is dat ik iedereen aanraad om te lezen, is het Geweldloos Communiceren van Rosenberg. Het is een basisdocument dat voor iedereen de moeite is. Ontwapenend en verbindend, dat wil ik doen én zijn in mijn communicatie. Mededogen (niet hetzelfde als medelijden) is hier hét sleutelwoord. Zacht zijn voor jezelf en aanvaarden dat je niet alles weet of kent. 

Complimenten geven, op zich heel waardevol, maar niet wanneer je dat gaat combineren om een andere boodschap te brengen. Iemand waarderen doe je niet met corrigerende communicatie.  Je kan maar één boodschap tegelijkertijd geven.  De ontvanger onthoudt slechts één ding.

Feedback geven is dan ook een skill, een techniek die iedereen kan leren maar die je moet oefenen om het goed te kunnen. Het blijft een uitdaging om dat juist te doen. Feedback geven is goed voor de relatie maar niet als je het fout toepast.